• Vår hemsida och webhandel är under uppdatering. Nya och många fler produkter kommer under oktober 2021. Välkomna åter!

Segelbåtsstötta Crado

  • 995 kr

Cradostöttan är utvecklad i Sverige och pulverlackerad.  Glöm inte att köpa till toppen med den fina trapetsoid gängen som gör att du orkar gänga toppen und

Dela
Artikelnummer: 106392

Cradostöttan är utvecklad i Sverige och pulverlackerad.  Glöm inte att köpa till toppen med den fina trapetsoid gängen som gör att du orkar gänga toppen under hög last.

Grundprincipen för uppställning av en segelbåt är att kölen skall vila på en kölpallning. Vi rekommenderar en robust pallning av trävirke eller liknande som i princip klarar hela båtens last. Gärna utbredd under hela kölen för att få en bra fördelning av trycket mot marken. Stöttorna klarar båtens vikt men båten mår bäst om man undviker för stora punktlaster ifrån stöttorna. 

En segelbåt skall ha minst 6 st stöttor. För båtar över 10m rekommenderar vi 8 st stöttor. Antalet stöttor beror också på enskilda förhållanden. Har man en uppställningsplats som är utsatt för mycket vind, masten kvar på vintern eller en täckställning som fångar mycket vind kan det finnas anledning att använda fler stöttor än nedan rekommendation.


Tänk på att täckställningen inte skall förankras i stöttorna. Även om risken är liten så finns det en möjlighet att vid en storm få problem med att stöttorna rör på sig om tex presenningen har blåst sönder. De flesta försäkringsbolag har dessutom det som ett villkor i sina försäkringar att täckmaterial inte får förankras i stöttor och vaggor.

Rekommendationer för antal stöttor beroende på båtstorlek.
Vissa försäkringsbolag har krav på rätt antal stöttor:

Båtlängd
0-10 Meter: 6 stöttor
10-13 Meter: 6-8 stöttor
13-16 Meter: 8-10 stöttor
>16 Meter: 12 stöttor

Stöttorna säljs utan topp!
Glöm inte att välja till lämplig topp.

FRAKT TILLKOMMER ALLTID PÅ STÖTTORNA